En defensa de l’Esport Base

Transversal, saludable, inclusiu, solidari, formatiu, motivador, enriquidor… i així podríem seguir fins a omplir una pàgina sencera amb qualificatius dedicats a definir l’esport base.

A Lleida, com a moltes altres ciutats, som centenars les entitats esportives, les persones, que amb moltíssima dedicació, responsabilitat i esforç, tant personal com econòmic, fem mans i mànigues per tirar endavant els nostres clubs. Petites grans famílies compromeses amb el foment de l’esport, amb la canalla, amb el nostre jovent, amb els nostres projectes formatius i esportius.

Ho fem perquè creiem que l’esport és una de les millors eines a l’hora de fomentar entre la xicalla, la joventut, els hàbits saludables, una sana competitivitat, valors com el compromís, el treball en equip, l’esperit de superació, la resiliència. Fins i tot, ho fem perquè ens permetem somniar amb un futur amb els nostres equips competint al més alt nivell.

Ho fem perquè ens agrada, perquè creiem que és bo per als milers de nens i nenes, de joves que cada dia acollim a les nostres entitats esportives per practicar esport, per aprendre, per formar-se esportivament i com a persones.

Ho fem perquè creiem que l’esport contribueix a fer de la nostra societat un espai de convivència més plural, més modern, més sa, més inclusiu i respectuós amb la diversitat. No som els únics; però som un camí, una eina tremendament efectiva al servei del conjunt de la societat i de les diferents administracions -que es veurien en un gran problema si tinguessin que assumir aquesta tasca sense la nostra col·laboració-.

Fins ara, gairebé tothom estarà d’acord amb aquesta exposició. Malgrat la coincidència, el dia a dia ens dona grans banys de realitat, cops directes al sec de la cama, i ens trobem amb que en els moments més complicats per a l’esport base dels darrers anys, en gran mesura per culpa de la Covid-19, ens veiem més desemparats que mai. Per a tothom són moments molt difícils, sens dubte; però per als clubs, en la seva gran majoria gestionats de manera amateur, han sigut i són temps extremadament complicats.

La Covid ha trencat les nostres rutines d’entrenament, de partits, projectes a mig i curt termini. La pandèmia ha suposat l’abandonament de la pràctica esportiva de milers de persones –un fet tremendament preocupant per la salut física i mental dels nostres fills i filles-, ha comportat terribles pèrdues econòmiques (quotes formatives, socis, patrocinadors, subvencions, ingressos atípics…, ja de normal minsos), que en molts casos ha provocat el tancament de clubs, acomiadaments, etc. No obstant això, com esportistes que som, seguim lluitant, reinventant-nos per aconseguir treure el cap i seguir prestant el nostre servei a la societat amb la major normalitat possible.

En aquest context tan dur resulta, com a mínim, decebedor veure com, per exemple, per part de les institucions no se’ns ha donat el suport que caldria esperar en aquests moments crítics, quelcom que tindrà greus conseqüències per als clubs i per la societat en general. Una petita reflexió: si no és amb nosaltres, els nens i nenes, el jovent, de normal no fan cap mena d’activitat física, tret de la realitzada a les seves escoles i instituts en l’assignatura d’educació física.

Malauradament, les males notícies per a l’esport base lleidatà no s’acaben aquí. Segons ens arriba, perilla la continuïtat del vostre magnífic i sempre esperat suplement dels dissabtes dedicat a l’esport base. El suplement Esport Base de Diari Segre és un dels pocs altaveus que tenim els clubs per obtenir una mica de visibilitat, especialment els dedicats als esports minoritaris. Com a club estem molt agraïts per tot el treball dut a terme durant tots aquests anys amb aquest suplement. Menció i agraïment especial per a Jose Carlos Miranda, encarregat d’aquesta publicació pel seu ferm compromís amb l’esport base.  Per aquest motiu, encara que som conscients de la dificultat que implica la publicació de premsa escrita, us encoratgem a seguir endavant amb aquest suplement, alhora que animem a institucions i anunciants a donar suport econòmic a aquestes pàgines on, probablement, en alguna ocasió, també ha sortit publicada la crònica del partit, el nom, la fotografia d’algun dels seus fills i filles.

Els clubs som els principals responsables de tirar endavant els nostres projectes esportius, però amb suports externs: econòmics, logístics, humans, mediàtics els resultats seran molt millors i els beneficis seran compartits pel conjunt de la nostra societat.

Club Handbol Lleida Pardinyes